Ekološka sedmica u Obrazovnom centru „Cerovac“ (FOTO)

Obrazovni centar „Cerovac“ je raznim aktivnostima obilježio ekološku sedmicu. U ponedjeljak, 19. marta, rukovodilac obnovljivih izvora energije konsultantske kuće SEEC iz Beograda, Goran Matović, putem Skajpa je održao prezentaciju na engleskom jeziku o obnovljim izvorima energije.

Učenici čije znanje engleskog jezika je na nivou B1 i višim nivoima, uživali su u prezentaciji, postavili mnogo pitanja i usvojili novi vokabular.

Dan šuma, 21. mart, OC „Cerovac“ je obilježio zanimljivim predavanjem koje je održala Biljana Ilić, inženjer šumarstva iz Centra za gazdovanje kršom Trebinje, JPŠ „Šume RS“. Mlađi polaznici naučili su čitav niz termina iz oblasti šumarstva, kao što je razlika između crnogorične i bjelogorične šume, šta su godovi, kako se treba ponašati u šumi, kako nastaju klimatske promjene, šta je erozija i još mnogo toga.

Na kraju su, u prethodno pripremljene posude, posadili po jednu biljku, a kad vremenski uslovi dozvole biće organizovano i sađenje sadnica drveća.

Svjetski dan voda, 22. mart, OC „Cerovac“ je obilježio zanimljivom prezentacijom i predavanjem koje je održao Zdravko Mrkonja, rukovodilac Laboratorije ZP „HET“ i predsjednik NGO „Izvor“. Djeca su naučila šta je to čista voda, koji je procenat pitke vode od ukupne količine vode na zemljinoj kugli, zašto trebamo štediti vodu, a posebno interesovanje izazvali su eksperimenti sa trakicama i utvrđivanje čistoće vode, njene ph vrijednostii i tvrdoće.

Na svjetski dan meteorologije, 23.mart, učenici OC „Cerovac“ su posjetili meteorološku stanicu u Trebinju gdje su naučili šta je to meteorološka stanica, koja mjerenja se tu vrše, kako se zovu mjerni instrumenti i na koji način rade, zašto su važna meteorološka mjerenja, šta je meteorološka prognoza i neke od vrsta meteoroloških prognoza.

U subotu, 24. marta, na dan kad se svugdje u svijetu svjetla gase na dva sata da bi ukazali na potrebu štednje energije, profesorica Likovnog ateljea „Cerovac“ djeci je objasnila značaj ovog dana i zajedno su uradili panoe na temu štednje energije i očuvanja planete.