Test of English as a Foreign Language (TOEFL) je međunarodno priznat ispit iz opšteg engleskog jezika, koji se koristi za procjenjivanje znanja engleskog jezika osoba kojima engleski nije maternji jezik.

Više od 40 godina TOEFL predstavlja visoko rangiran akademski test u cijelom svijetu. Svake godine oko 800.000 pojedinaca se registruje za ovaj ispit koji otvara vrata ka jednom novom svijetu mogućnosti svim generacijama koje ga uspješno polože.

Većina onih koji polažu TOEFL planiraju da studiraju na koledžima i univerzitetima u SAD Uz to, mnoge vladine agencije, programi za stipendiste, agencije za licence/sertifikate koriste TOEFL rezultate da procjene vaš nivo znanja engleskog jezika.

Trenutno, više od 4400 dvogodišnjih i četverogodišnjih koledža i univerziteta, profesionalnih škola i sponzorskih institucija prihvataju TOEFL rezultate.

TOEFL ispit ocjenjuje vaše znanje engleskog u oblastima: čitanja, slušanja i pisanja. Ovaj ispit možete polagati on-line, a tamo gdje to nije moguće postoje centri gdje se to može odraditi u klasičnoj formi pisanog testa.

Listening comprehension - ocjenjuje sposobnost da razumijete govorni engleski;
Structure and Written Expression - ocjenjuje sposobnost da prepoznate standarde pisanog engleskog jezika;
Reading Comprehension - ocjenjuje sposobnost da čitate i razumijete netehničke materijale. Za one koji test polažu u pismenoj formi (ne koristeći računar) zahtjeva se i dio Test of Written English - U tom dijelu dobijate 30 minuta da bi napisali kratki esej na zadatu temu.


Test traje oko 3,5 sata.