Šest inspirativnih rečenica koje podstiču djetetovo samopouzdanje

Isprobajte koristiti fraze nadahnute Montessorijem, kako biste djetetu pomogla usaditi način razmišljanja koji će ga dugoročno spriječiti da se obeshrabri u različitim životnim situacijama.

Može biti vrlo neugodno čuti kako naša djeca loše govore o sebi. Djeca osjećaju našu nelagodu i mogu je protumačiti na način da njihovi osjećaji nisu normalni ili u redu. Postoje određene stvari koje možete reći svom djetetu kako biste mu pomogli izgraditi samopouzdanje, posebno u trenucima kada se osjeća loše ili misli da je nešto pogrešno uradilo.


U nastavku pročitaj 6 izreka koje se preporučuju u Montessori metodi odgoja. 

1. "Izgledaš obeshrabreno. Ispričaj mi zašto se tako osjećaš." Iako razumljivo, uvijek želimo isključiti sva negativna osjećanja koja osjećaju naša djeca, moramo stvoriti prostor za razmišljanje o situaciji. Ako prebrzo reaguješ sa utjehom, možda ćeš propustiti razgovor koji može osvijetliti pozadinu negativnih osjećaja. Ako vam dijete kaže da je glupo, udahnite i pokušajte sjesti za sto, dopuštajući djetetu da vodi razgovor. Vjerovatnije je da ćete uvidjeti kako se zapravo osjeća ako se više usredsredite na slušanje nego na promjenu njegovih osjećanja.

2. "Treba mi tvoja pomoć." Da bi djetetu povećali samopouzdanje, pokušajte ga zamoliti za pomoć. Zamisli nešto u čemu je vaše dijete izvrsno i daj mu do znanja da vidite njegove posebne talente i da oni imaju neprocjenjivu vrijednost. Na primjer, ako voli igrati košarku, zamolite ga da ti pokaže kako se lopta ubacuje u koš. Dopustite djetetu da se osjeća poput stručnjaka i iskusi samopouzdanje koje dolazi s tom ulogom.

3. "Sjećam se kad si naučila/o čitati." Djeca se mogu osjećati neinteligentno kada rade naporno na novoj vještini, ali bezuspješno. Pomozite svom djetetu da se prisjeti nečega što je savladao u prošlosti, bilo da je to vezanje cipela ili učenje čitanja. Podsjetite ih koliko su te vještine nekada bile veoma teške, a sada ih rade bez problema. 

4. "Ponekad se i ja tako osjećam." Uvijek budite pomalo ranjivi i dajte djetetu do znanja da se ni vi ne osjećate uvijek sjajno. Razgovarajte sa djetetom o situacijama kada si se na primjer osjećala zbunjeno ili glupo. Naša nas djeca vide kao superheroja, a saznanje da se i mi borimo sa različitim (pozitivnim i negativnim) osjećajima može učiniti njihove osjećaje malo manje zastrašujućima.

5. "Neke stvari zahtijevaju puno vježbanja." Pokušajte dati djetetu do znanja da za neke od najzanimljivijih, najisplativijih stvari u životu treba puno vježbe. Bilo da se radi o učenju novog jezika ili učenju sviranja instrumenta, nove stvari su teške i to je sasvim normalno. Razgovarajte sa njima o tome kako je njihov omiljeni muzičar morao početi na početku i naučiti svirati gitaru ili kako je njihov omiljeni igrač tenisa prvo morao naučiti igrati tenis. Razgovarajte sa njima o tome kako ste i vi morali mnogo vježbati da biste postali bolja u recimo jogi i kako ste se na prvom času osjećali obeshrabreno. To ne znači da ste loši u jogi, jednostavno ste morali više vježbati. Naglasak stavite na naporan rad i vježbanje, a ne na talenat i prirodne sposobnosti, kako biste podstaknula svoje dijete da istraje u izazovima koji dolaze sa učenjem nečeg novog.

6. "Volim te takvu kakva jesi." Bez obzira na razlog zbog kojeg se vaše dijete osjeća loše, nema ništa utješnije od rečenice da ga volite onakvog kakav zaista jeste, bez očekivanja i upozorenja. Pokušajte odvojiti vrijeme za nekoliko dodatnih zagrljaja i recite: "Volim te".