Kako zainteresovati dijete za programiranje?

Svako od nas želi djetetu pružiti najbolju edukaciju i, kao što većina vas zna, danas to uključuje i nezaobilaznu informatiku. Ovo je vodič za sve vas koji želite znati kako svoje dijete uključiti u čudesan svijet programiranja bez da sami kao roditelj poznajete materiju. Ono što želimo naglasiti je da programiranje, kao i matematika, potiče jedan novi način razmišljanja i bez obzira na to hoće li se jednog dana baviti umjetnošću ili biti doktor, kod djece stvara određene misaone procese koji će im u životu vrlo dobro doći.

Ako se pitate koliko dijete mora imati godina da započne s programiranjem, pravog odgovora zapravo nema. Ponekad će dijete pokazati interes sa 6, a ponekad tek s 14 godina.

Svijet elektronike

Najzanimljivije je dijete uvesti u računarstvo kroz elektroniku. Ko se ne sjeća svojih prvih eksperimenata uz malenu lampicu koju smo direktno spajali na bateriju? Kako je bilo zanimljivo nama tada, tako je i njima danas.

Ono što je bitno djetetu naglasiti u ovome malom i kratkom eksperimentu je da kad je lampica upaljena, to je 1, kad je ugašena, to je 0. Na ovome se temelji zapravo cijelo računarstvo: na manipulisanju strujom kroz elektroničke krugove i logička vrata.

Kako će se dijete s time igrati punih 10 minuta, sljedeći je korak pokazati da struja može raditi i nešto korisno. Što kažete na to da zajedno napravite robota? Znam da na prvu zvuči gotovo nemoguće, međutim, skoro svako od nas ima kod kuće pokoji stari računar ili odbačeni mobilni telefon – zašto se ne poslužiti njihovim dijelovima da biste napravili jednostavne robote? Robote koje čak i šestogodišnjak može napraviti? Garantiram da će i vama izmamiti pokoji osmijeh.

Scribbler robot

Eksperiment koristi bateriju, ventilator iz starog računara (ili elektromotor) i 4 flomastera, a cilj je napraviti robota koji će sam crtati.

Dobro došli u svijet programiranja

Sjećate se onih jedinica i nula iz prvog eksperimenta? Cijela se informatika zapravo svodi na konstantno propitivanje je li nešto 0 ili 1 i manipulisanjem strujom na temelju dobijenih odgovora.

Dakle, vaš prvi primjer programskog koda vašem djetetu glasiće ovako:

Ako si napisao zadaću, možeš gledati televiziju; ako nisi, ideš rano spavati.
Taj kod takođe možemo napisati i ovako:

AKO zadaća=napisana ONDA gledaš_tv INAČE spavanje_u_8

Ili ovako:

Snake

Ovo je igra koju smo igrali u samim počecima ličnih telefona, sjetite se samo koliko ste nebrojenih sati proveli igrajući ovu igricu na starim Nokijama jer je to bilo jedino sredstvo za iskoristiti vrijeme prije doba interneta.

Igricu je vrlo lagano napraviti, a i to je jedan vid programiranja.

Druga igrica koju smo svi s veseljem igrali bila je pPong. Mislimo da ćete ju isto vrlo lako isprogramirati s djetetom.

 

Postoji niz programa koje možete zajedno raditi, ali krajnji rezultat je da ste taj programski kod djeteta preveli u stvarni svijet. Bilo da zajedno radite automobil na daljinsko upravljanje ili da radite rješenje za pametni dom – sve su to projekti koji će dijete vrlo, vrlo dugo držati zainteresovanim.

Sve u svemu, djecu treba učiti programirati kroz igru – ako prave igrice, autiće i robote, to će s veseljem prihvatiti, ako postavite goli kod pred njih i očekujete da će nešto naučiti, zaboravite da će se to dogoditi.