Programiranje za djecu

Kako živimo u digitalnom dobu, vještine programiranja postaju sve važnije na tržištu rada. Iako neće svi biti programeri u budućnosti, osnovne vještine kodiranja će biti potrebne u mnogim područjima. Trenutno ne postoji konsenzus o tačnoj dobi kada bi djeca trebala početi učiti programiranje, no već postoje mnoge aplikacije za kodiranje na tržištu za različite starosne grupe. Neke od njih mogu koristiti vrlo mala djeca koja ne znaju čak ni čitati, dok su druge namijenjene starijim učenicima koji imaju solidno znanje iz matematike.

Ovo su najbolje i najprikladnije aplikacije pomoću kojih vaše dijete može naučiti osnove programiranja:

Najbolje aplikacije za male programere

Programiranje za djecu – Scratch
Scratch je vizuelni blok jezika koji su stvorili Google i MIT Media Lab. Izvorno, Scratch je dizajniran za djecu u dobi od 8 do 16 godina, međutim on je postao toliko popularan da ga ljudi svih uzrasta koriste za početak programiranja. Svaki vizuelni blok označava logičku jedinicu, kao što je if-else naredba ili while petlja.

Web stranica Scratch sadrži cijeli sistem, uključujući aplikacije za kodiranje, savjete, galerije, obrazovne video zapise i mnoge druge stvari. Korisnici najčešće kreiraju animacije, interaktivne priče i online igre, no mogućnosti su u osnovi beskrajne. Scratch takođe ima veliku zajednicu koja dijeli međusobno svoj rad i sarađuje na projektima.

Programiranje za djecu – Code.org
Code.org je neprofitna inicijativa koja pomaže djeci da uče osnove programiranja širom svijeta. Aplikacija radi u pregledniku i svi kursevi su besplatni. Code.org kategorizuje svoje kurseve prema različitim uzrastima. Djeca do 5. razreda uče kodirati jednostavne crteže, igre i priče. Djeca između 6. i 9. razreda postepeno počinju učiti HTML, CSS i JavaScript.

Code.org takođe nudi rješenje za djecu koja nemaju vremena za cjeloviti kurs. Projekt „Hour of Code“ omogućava učenicima da prate jednosatne tutorijale koji podučavaju kodiranje uz pomoć popularnih tema kao što su Minecraft, Star Wars i Frozen.

Programiranje za djecu – Tynker
Tynker je kreativna aplikacija za kodiranje, za djecu stariju od 7 godina. Tynker kombinuje učenje sa zabavom pomoću vizuelnih elemenata i likova koji privlače djecu. Osim toga, mogu naučiti i kodirati robote i dronove. Tynker ih podučava vještinama kritičkog razmišljanja, a istovremeno ih drži angažovanim na ispunjavanju misija, prikupljanju trofeja i rješavanju slagalica. Nude se kursevi i za stariju djecu koja već poznaju osnove. Oni mogu naučiti JavaScript, Python i Swift. Roditelji mogu pratiti napredak svog djeteta s nadzorne ploče za roditelje. Tynker ne dolazi besplatno, ali nudi popust za više djece.

Programiranje za djecu – Kodable
Kodable nudi lekcije kodiranja i igre za djecu od vrtića do 5. razreda. Primarni cilj projekta bio je pomoći nastavnicima osnovne škole u programiranju u učionici. Kodableovi vodiči za poučavanje vrlo su dobro osmišljeni, pa ga edukatori bez iskustva kodiranja mogu koristiti.

Kodable se drži sintakse JavaScripta koji je izvrstan jezik za početnike i vodi djecu kroz koncepte programiranja koristeći različite igre i izazove. Kodable poboljšava ključne vještine kao što su komunikacijske vještine, socijalno-emocionalno učenje i mnoge druge. Ima i web i iPad verziju – obje dolaze besplatno.

Programiranje za djecu – Alice
Projekt Alice je jednostavan za korištenje te pomaže djeci naučiti temeljne koncepte programiranja, pa čak ih uvodi u osnove dizajna. Alice je besplatna za svakog korisnika i kreatori su stavili veliki naglasak na raznolikost i pristupačnost.

Stvaranjem animacija, izgradnjom interaktivnih priča i online igara, djeca uče osnove programiranja. Alice postoji već oko 10 godina i trenutno je na verziji 3, ali možete preuzeti i Alice 2. Kreatori preporučuju Alice 2 za mlađi uzrast, dok je Alice 3 prikladan za djecu od 10 godina. Alice 3 postupno prelazi iz blok-baziranog kodiranja u tekstualno Java kodiranje.

Programiranje za djecu – Academy CodeSpark
U ovom programu djeca uzrasta od 5 do 8 godina mogu učiti programiranje vlastitim tempom, bez ikakve vanjske pomoći. CodeSpark Academy kombinuje učenje i igranje tako da djeca rješavaju složene računarske probleme bez da to znaju. Aplikacija prikazuje virtuelni svijet u kojem žive prijateljski likovi nazvani “foos” i antagonist “Glitch”. Djeci je potrebno programirati „foos“ kako bi riješili izazove, izgradili različite stvari i zaštitili se od „Glitcha“.

CodeSpark Academy je testirana s djecom iz različitih društveno-ekonomskih sredina. Kreatori su takođe obratili pažnju kako bi aplikacija bila privlačna i djevojčicama. Pomoćni materijal jedostupan za roditelje i učitelje. CodeSpark Academy možete preuzeti za Android i iOS uređaje. Dostupan je za 7,99 USD / mjesec, no ima 7-dnevnu besplatnu probnu verziju.

Programiranje za djecu – Code Karts
Code Karts uvodi djecu u programiranje uz pomoć zanimljive igre trke automobila. Možete koristiti ovu aplikaciju s djecom mlađom od 4 godine. Djeca, rješavanjem niza logičkih zagonetki, trebaju usmjeriti automobil do cilja. Pritom stalno trebaju donositi odluke, promatrati stazu, istraživati ​​svoje mogućnosti i prevladati prepreke. Svaka prepreka predstavlja koncept programiranja.

Djeca mogu birati između dva različita načina igre: klasični i takmičarski, potonji je za naprednije igrače. Aplikacija Code Karts dostupna je na Amazonu, u App Storeu i na Google Playu.

Programiranje za djecu – Hopscotch
Hopscotch je besplatna programska aplikacija za iPad s već preko 10 miliona preuzimanja u App Storeu. Hopscotch je dizajniran za djecu stariju od 8 godina. Omogućuje im stvaranje vlastite aplikacije ili igre. Aplikacija je doista interaktivna, jer se djeca mogu pomjerati po blokovima unutar aplikacije naginjanjem, kuckanjem ili trešenjem iPada. Djeca iz cijelog svijeta već su napravila više od 26 miliona igara, aplikacija i priča s Hopscotchom.

Hopscotch takođe pruža djeci, roditeljima i nastavnicima vlastite video tutorijale koji im pokazuju kako stvarati popularne igre poput Pokemon Go i Crossy Road. Hopscotch ima internetsku zajednicu koja djeci omogućuje interakciju s kreacijama druge djece.

Programiranje za djecu – Daisy Dinosaur
Daisy Dinosaur napravili su tvorci Hopscotcha. To je besplatna aplikacija za kodiranje iOS platforme, sa malim dinosaurusima kao protagonistima. Preporučuje se djeci starijoj od 7 godina. Daisy Dinosaur pokriva osnove kodiranja kao što su objekti, sekvenciranje i petlje. Prema autorima, Daisy je dobra priprema za djecu da kasnije koriste Hopscotch. Kada su sigurni u Daisy, mogu lako otići na Hopscotch.

Aplikacija ima dva načina igranja: slobodan način i sa izazovima. U slobodnom načinu igre, djeca mogu dati različite upute povlačenjem nekih naredbi u programskom okviru. Kada pokrenu program, mogu vidjeti učinke uputa na zaslonu. Način rada sa izazovima vodi djecu kroz različite zadatke i preporučuje se starijoj djeci koja čitaju.

Programiranje za djecu- Waterbear
Waterbear je aplikacija koja programiranje čini pristupačnim i zabavnim za djecu. Ona pruža djeci vizuelni jezik tako da mogu započeti kodiranje bez potrebe za učenjem sintakse. Tvorci programa Waterbear inspirirani su MIT-ovim jezikom Scratch. Aplikacija stvara vlastitu logiku, kontrole, radnje i ostale elemente. Waterbear ima JavaScript igralište koje se pokreće u bilo kojem web-pregledniku. Waterbear je potpuno besplatan, a izvorni kod aplikacije dostupan je i na GitHubu.

Zaključak
Teško je reći koja je kodna aplikacija najbolja za djecu, jer je svako dijete drugačije, ako dijete ne voli određenu aplikaciju, još uvijek vrijedi pokušati s drugom aplikacijom. Važno je ne forsirati ih previše, pogotovo u mlađoj dobi.

Ako je kodiranje sada previše za vaše dijete, možete početi sa ne-programskim web-mjestima prilagođenim djeci, koja su osmišljena s obzirom na potrebe djece.

PRIJAVI SE na kurs robotike i programiranja u Cerovcu!