Matematika je važna!


Matematika sigurno većini učenika nije najomiljeniji predmet, a prethodne generacije prenose iskustvo kako je matematika teška. Takav stav je i društveno prihvaćen, pa možemo čuti od mnogih roditelja kako zapravo obeshrabruju svoju djecu govoreći im da je matematika grozna, da ni oni nisu razumjeli matematiku u školi, da je i njima matematika bila izvor muke.

Tako brojna djeca ostaju bez potrebne pomoći i onemogućena su da razviju svoj puni potencijal i steknu pouzdanje u svoje matematičke vještine. Nije rijetkost čuti od visoko obrazovanih ljudi da je matematika teška i da im nakon završetka školovanja nije bila potrebna u profesionalnom životu. Zato se kod mnoge djece bespotrebno javlja strah od matematike.

Bez obzira na takav stav društva, matematika je oduvijek bila i ostaće jedan od najvažnijih predmeta u školi. Priznali mi to ili ne, živimo u svijetu brojeva, u matematičko tehnološkom svijetu i naša civilizacija povezana je s brojevima i odnosima među njima.

Svakodnevno smo okruženi svojim pametnim mobitelima, računarima, elektronskim karticama, digitalnim TV prijemnicima, satelitskim sistemima. U svakom od tih uređaja krije se matematika. Naš život i naše odluke isprepletene su matematikom. Matematika je prisutna i u sportu, muzici, umjetnosti, a primjenjuje se i u mnogim granama prirodnih i društvenih nauka, tehnici, tehnologiji, biomedicini, ekonomiji, sociologiji, psihologiji.

Matematika nisu samo brojevi i računanje, ona nam omogućuva uočavanje i opisivanje pravilnosti u svijetu oko nas. Zapravo matematika je način razmišljanja. Učeći matematiku učimo se razdvajati važno od nevažnog, kritički razmišljati, razlikovati uzroke od posljedica, racionalno i logički argumentovati. Tehnološki svijet uveliko zavisi o sposobnostima računanja, razvijenim matematičkim kompetencijama, te poznavanju i primjeni matematičkih vještina i znanja.

Iako možda posao kojim ćemo se baviti neće biti usko vezan uz matematiku, vještine koje ćemo razviti od velike su koristi u privatnom i profesionalnom životu. Mnoga talentovana djeca morala su odustati od željenog zanimanja zbog lošeg znanja matematike. Ako želite izbjeći ovakvo ograničenje pri izboru daljnjeg školovanja sada je pravo vrijeme da promijenite svoj stav prema matematici. Na vrijeme saznajte muči li se Vaše dijete s matematikom ili možda pokazuje talent za matematiku koji treba razvijati.