Programiranje se uči od malih nogu

Sigurno ste do sada više puta vidjeli naslove poput “Nestašica kvalitetnog IT kadra”, “Traže se programeri”, “Najveće prosječne plate su u IT sektoru” i slično. Upravo zbog nabrojanih stvari biste svoje najmlađe članove porodice trebali usmjeriti u programiranje. Ne samo zbog posla ili zbog buduće zarade, nego zato što im programiranje daje brojne prednosti.

Kada bi djeca trebala naučiti programirati?

Ako nas pitate, djecu bi programiranju trebalo učiti od najranije dobi. Djeca se različito razvijaju, ali od četvrte ili pete godine se dijete može lagano uvoditi u programiranje kroz razne logičke igre koje “simuliraju” programiranje, a za nekoliko godina se može preći na nešto kompleksnije i korisnije.

Mnoge studije su pokazale da djeca koja od prvog razreda osnovne škole uče programirati i logički razmišljati imaju bolje rezultate tokom školovanja.

Prije nego nastavimo s tekstom, svjesni smo i činjenice da neka djeca jednostavno nisu za to. Ne idu im prirodne nauke, imaju problema sa kompleksnijim logičkim zadacima i slično. Takvu djecu ne treba forsirati da idu ka tome.

Postoji nekoliko razloga zašto bi kroz praksu trebali probati programiranje.

Prednosti logičkog razmišljanja i programiranja

Prvi razlog zašto bi djecu trebalo naučiti programirati je što će iz svoje perspektive shvatiti kako kompjuteri rade i zašto rade. Danas se djeca “rađaju” sa tabletima i pametnim telefonima, no uzimaju ih zdravo za gotovo. Ako ih počnu razumijevati, tada će ih lakše i bolje koristiti. Koliko puta ste trebali neku aplikaciju i shvatili da ne postoji nešto takvo? Ako znate programirati, sami je možete napraviti. Pogotovo ako je nešto jednostavno i korisno, a nemate takav alat za instalirati na računar.

Mnogi programiranje i računare upoređuju sa motorima u automobilima. Kada otvorite haubu i shvatite kako motor funkcioniše, onda počnete cijeniti inženjerstvo i određene marke automobila. I shvaćate zašto su skuplje i bolje od ostalih. Isto je sa programiranjem – kada ga shvatite počnete više cijeniti određene stvari.

Drugo – ako “zaprljate ruke” i počnete programirati počećete drugačije razmišljati. Počećete razmišljati logički i shvatićete da je svaki problem moguće razlomiti na manje dijelove i tako sve dok ti manji problemi ne budu rješivi. Kada riješite hrpu manjih problema, riješićete jedan veliki. I to je programiranje – pokušaj da svedete veliki problem na manje dok oni ne budu rješivi. Naravno, tu dolazi do izražaja i kreativnost i mnoštvo drugih vještina koje bi vam bez programiranja možda oslabile ili ih nikada ne biste razvili.