Tri najveće koristi koje će vaše dijete imati od ranog usvajanja stranog jezika

Nije tajna da je usvajanje više stranih jezika prednost. No, jeste li se ikada zapitali postoji li idealno vrijeme za učenje jezika? Mnogi vjeruju da je jedini ispravan odgovor - što je ranije moguće.

Govor i razumijevanje više jezika mogu otvoriti brojne mogućnosti, a u nastavku vam donosimo nekoliko prednosti dvojezičnosti (naravno, i višejezičnosti) kod male djece.

U studiji objavljenoj u januaru 2021. u časopisu Scientific Reports, provedenoj na 127 odraslih, utvrđene su dvije kognitivne koristi za bilingviste (one koji su dva jezika naučili kao djeca). Prva je njihova sposobnost bržeg uočavanja vizualnih promjena u odnosu na one koji su kasnije u životu naučili drugi jezik. Prema rezultatima ove studije, oni koji rano usvoje drugi jezik imaju veću kontrolu nad svojom sposobnošću da preusmjere pažnju s jedne slike na drugu - što može biti rezultat vježbanja brzog prebacivanja između dva jezika.

Prednosti dvojezičnog odgoja tu ne prestaju. 

1. Potiče empatiju
"Otkriveno je da djeca koja se odgajaju na najmanje dva jezika imaju veće društveno razumijevanje", kaže dr. Oren Boxer, neuropsiholog.

Istraživanja na maloj djeci koja uče dva jezika otkrila su da ta djeca imaju tendenciju da bolje razumiju tuđe "perspektive, misli, želje i namjere" u poređenju sa djecom koja govore samo jedan jezik.

"Dio ove snage povezan je s robusnijim jezičkim sistemom koji može lakše otkriti određene značaje komunikacije poput ritma govora i tona glasa", kaže dr. Boxer. 

Ipak, samo empatija nije dovoljna da bi se na nju gledalo kao na korist. Boxer kaže da je važno znati se nositi s tim empatičnim osjećajima i znati razlikovati vlastite potrebe od potreba drugih.

2. Može poboljšati funkciju mozga
Dvojezičnost je dobra za razvoj mozga.

"Bolji su u planiranju, rješavanju problema, koncentraciji i istovremenom odrađivanju više zadataka", navodi se u ovoj studiji.

Ove kognitivne prednosti se mogu vidjeti prilično rano.

"Dvojezične osobe čak su u stanju usporiti pojavu demencije i Alzheimerove bolesti u prosjeku za dodatne četiri godine u usporedbi s onima koji govore samo jedan jezik". Razlog? Poznavanje više jezika može doprinijeti povećanju kognitivne rezerve ili "sposobnosti mozga da improvizuje i pronađe alternativne načine obavljanja posla" i spriječi štetu.

3. Akademska prednost
Dvojezična djeca takođe mogu imati prednost u školi, uključujući pismenost.

Istraživanje je pokazalo da kada dijete nauči drugi jezik pokazuje ubrzani napredak u učenju čitanja u poređenju sa jednojezičnim vršnjacima.

U budućnosti mogu imati i bolje akademske rezultate. Istraživanje je pokazalo da studenti koji su duže vrijeme učili strani jezik imaju tendenciju da imaju bolje rezultate na ispitima.

Dvojezična djeca takođe imaju čvršće temelje za usvajanje više jezika. To im može pružiti veću prednost kada započnu profesionalnu karijeru jer sve više industrija traži kandidate koji govore više jezika, piše Parents.