Kako pobuditi kreativnost kod djeteta i zašto je to važno?

Djeca se ne rađaju sa urođenim nivoom kreativnosti pa se ona razvija tako što gledaju vas kao roditelja i uče od vas.

Mnogi roditelji pretpostavljaju da je kreativnost urođeni talent koji njihova djeca imaju ili nemaju, ali zapravo je kreativnost više vještina.

Ono što naslijedimo je niz mogućnosti, a na nama je da svojoj djeci maksimalno pružamo podršku u razvijanju njihovih potencijala.

Važno je prepoznati da kreativnost nije opšta. Isto dijete može biti kreativno u jednom području (na primjer matematika ili istorija), ali ne mora biti kreativno u drugim područjima (na primjer muzika ili sport).

Kao prvo, roditelj mora osvijestiti značenje same kreativnosti i pružiti djetetu maksimalni oslonac. Ako vaše dijete na primjer uživa u crtanju i likovnom izražavanju učinite sve kako bi ga još više podstakli da razvija taj svoj kreativni potencijal.

Dječijoj kreativnosti prilagodite prostor – kutak u stanu, birajte skupa olovke, kistove, boje, likovne mape, platna…

Istaknite njegove crteže, stavite ih na vidljivo mjesto. Dajte mu do znanja kako ste ponosni na njega.

Djeca moraju imati priliku da budu samouvjerena i svoja

Neka stvaraju svoje ideje i objašnjenja za stvari. To pomaže u njegovanju samoizražavanja.

Pri tome nam mogu pomoći i jednostavne istraživačke aktivnosti u zatvorenom ili otvorenom prostoru, koje možete vrlo lako i jednostavno osmisliti.

Recimo, potraga za nečim je djeci uvijek zanimljiva, a može se upotpuniti raznim pitanjima i zagonetkama, naravno sve na temu koja je djetetu interesantna.

Takođe, izloženost prirodi povećava kreativnost i želju za istraživanjem.

Često se roditelji mogu susresti sa situacijom kada je dijete tužno ili razočarano jer misli da nije u potpunosti izvršio prvenstveno svoje očekivanje kreativnog zadatka, ali tada mu moramo objasniti da je sve u redu i da su greške sastavni dio svih vještina.

Na taj način djeca uče da greške postoje ali se i mogu ispraviti, te da kroz njih učimo.