Da li su posebna djeca koja pišu lijevom rukom?

U svijetu je samo deset posto lijevorukih ljudi, a ako je među njima i vaše dijete ili neko vama blizak, evo šta bi trebalo da znate.

U svijetu punom dešnjaka lijevoruke osobe su ipak rijetkost. O njima postoji puno mitova i priča. Neki kažu da su umjetnički nadareniji od dešnjaka, a neki da su naučili da se snađu.

U svijetu je samo deset posto lijevorukih ljudi, a ako je među njima i vaše dijete ili neko vama blizak, evo šta bi trebalo da znate.

1. Lijevoruki su bolji u sportu
Lingvista Rik Smits u svojim knjigama iznosi podatke o lijevorukima kada su u pitanju sportske aktivnosti. Sportisti često vježbaju protiv desnorukih igrača, a lijevoruki mogu prilagoditi igre na oba načina. Dešnjacima je dosta teško, pojašnjava Smits.

2. Lijevoruki obično imaju veće koeficijente inteligencije
Istraživači sa Univerziteta St. Lavrens u Njujorku otkrili su da je više lijevorukih sa koeficijentima inteligencije većim od 140. Lijevoruki su bili Albert Ajnštajn, Isak Njutn i Čarls Darvin.

3. Lijevoruki su možda bolji vozači od dešnjaka
Istraživanje autoškola iz Velike Britanije pokazalo je da je 57 posto budućih lijevorukih vozača prošlo vozački ispit iz prve naspram 47 posto dešnjaka.

Nekada se pisanje lijevom rukom smatralo nekom vrstom razvojne “greške” i svi sigurno znamo nekog koga su tjerali da piše desnom rukom iako je prirodno lijevoruk. Ova zabluda jedan je od najboljih dokaza da se u mnogim stvarima moramo pomjeriti od svojih roditelja i baka i deka i prihvatiti da nisu baš znali najbolje. Iako su sigurno to željeli.