Deset savjeta za lakše učenje stranog jezika

Da znanje jednog ili više stranih jezika obogaćuje osobu i širi joj vidike, odavno je poznato i sažeto u dobru staru poslovicu: Vrijediš onoliko koliko jezika govoriš. Na učenje stranog jezika nekad smo prisiljeni zbog poslovnih razloga, zbog preseljenja u drugu zemlju, a poneko od nas jednostavno poželi proširiti svoje horizonte znanjem još jednog jezika.

Kao motiv za učenje u nastavku vam donosimo 10 savjeta kako lakše savladati novi strani jezik.

1. Podijelite radni materijal u manje dijelove

Puno ćemo lakše savladati tekst dužine 100 nego 1000 riječi. Duži tekst stoga podijelite na manje dijelove, učite s razumijevanjem i mozak će svježe savladano gradivo lakše procesuirati i povezati s prethodno naučenim.

2. Razgovarajte

Velika pomoć učenju jezika je posjeta stranoj zemlji u kojoj je on službeni jezik. No, to često nije moguće, pa je dobra alternativa razgovor na stranom jeziku s drugim polaznicima škole stranog jezika i tokom slobodnog vremena ili pak putem video poziva s ljudima kojima je taj jezik maternji, a koje možete upoznati putem društvenih mreža ili raznih stranica za upoznavanje s ciljem dijeljenja zajedničkih interesa (filmovi, sport, muzika, gaming…).

3. Gledajte filmove

Gledanje stranih filmova bez titlova jedan je od najlakših načina da uronite u kulturu druge zemlje, a da ne putujete. Doći do tih filmova danas, u vrijeme interneta, više ne bi trebao biti nikakav problem jer postoji mnoštvo web stranica koje ih nude online. Tako, osim što ćete obogatiti fond riječi, savladaćete neke specifičnosti jezika i upoznati se s frazama koje se upotrebljavaju u svakodnevnom govoru.

4. Čitajte stranu literaturu

Sve ono što vas inače zanima u životu i informacije koje su vam potrebne, potražite na stranom jeziku. Čitajte novine i knjige te sve druge sadržaje koji vas zanimaju i koje inače čitate na maternjem jeziku, potražite na internetu na jeziku koji učite.

5. Komunicirajte pisanim putem

Vježbajte pisanje na stranom jeziku pišući pisma ili u online komunikaciji putem društvenih mreža, foruma i specijaliziranih stranica kojima pristupate u skladu sa svojim interesima.

6. Razmišljajte na stranom jeziku

Nastojte u svakom slobodnom trenutku, kada ste sami, praktikovati razmišljanje i vođenje “unutrašnjeg dijaloga” na jeziku koji učite. Na taj način vježbate i uklanjate barijeru za komunikaciju s drugim osobama na stranom jeziku.

7. Slušajte audio materijale i radio stanice

Učiti strani jezik možete i putem audio sadržaja specijaliziranih za učenje, a dodatnu pomoć pružiće vam strane radio stanice do kojih danas nije problem doći i online.

8. Ne bojte se grešaka

Nemojte biti pod stresom ako se ne možete sjetiti ili ste pogrešno napisali/izrekli neke fraze ili riječi za koje mislite da ste naučili. Greške su pozitivan dio učenja i apsolutno su neophodne za napredak. Zapravo, ponekad je lakše učiti iz grešaka.

9. Zabavite se tokom učenja

Sve stvari koje vas inače zabavljaju, nastojte konzumirati na jeziku koji učite. To mogu biti razni hobiji poput enigmatike, video igrica, slušanja muzike i raznih vrsta online zabavnih sadržaja.

10. Dajte sebi vremena

Osigurajte sebi dovoljno vremena za proučavanje i učenje drugog jezika. Odredite broj sati za učenje tokom sedmice i držite se tog rasporeda. Nemojte ništa forsirati jer ćete izazvati suprotan efekat – zatrpaćete se gradivom koje nećete moći usvojiti i koje će vam stvoriti dodatnu zabunu. Strpljenje i upornost su ključni.