Kako da vaše dijete zavoli učenje?

Uloga roditelja nije da nauče djecu svemu što znaju, već da ih ohrabre i podrže da sami spoznaju svijet oko sebe. Ako pokažemo djeci od malih nogu da proces učenja može biti zabavan, oni će postati samostalni ljudi koji će neprekidno stremiti novim saznanjima tokom cijelog života.

U nastavku vam predlažemo nekoliko načina kako da pomognete svojoj djeci da zavole učenje:

Okružite dijete knjigama

Čitanje je uvijek veoma poželjna aktivnost kako za odrasle tako i za djecu. Učlanite svoje dijete u biblioteku i kasnije će vam biti zahvalno na tome. Pored mnogobrojnih knjiga u biblioteci, vaše dijete će sigurno pronaći nešto što ga interesuje. Kada pročita jednu zanimljivu knjigu, ubrzo će poželjeti i još jednu i tako će vremenom zavoljeti čitanje.

Ohrabrite dijete da bude u ulozi profesora

Podučavanje je sastavni dio učenja. Kada dijete može da „podučava“ vas ili svoje vršnjake, znači da je usvojilo gradivo i da je spremno da ga reprodukuje. Sva djeca mogu da podučavaju, nezavisno od uzrasta. Izdvojite vremena da vas dijete nauči novu pjesmicu ili pričicu koju je nedavno i samo naučilo. Dijete će vremenom sticati samopouzdanje, a vi ćete biti zadovoljni usvojenim gradivom.

Organizujte djetetu vrijeme za igru

Učenje treba da bude zabavno. Najefikasniji časovi su oni u kojima djeca imaju priliku da se kreativno izraze i da se zabave. Organizujte kod kuće neku zabavnu aktivnost kojom će dijete moći da se zabavi ali i da nauči nešto novo. Na primjer, možete zajedno da pogledate neku edukativnu emisiju o životinjama, pravite figure od tijesta ili plastelina ili jednostavno pričajte na stranom jeziku.

Prepustite djetetu da izabere ono što voli

Veoma je važno da dopustite djetetu da samostalno izabere aktivnosti prema svojim sposobnostima i interesovanjima. Kada dijete samostalno napravi izbor, ono će i preuzeti odgovornost za svoje neuspjehe i  postepeno će graditi samopouzdanje i biće inspirisano da stiče nova znanja. Ukoliko mu nametnete svoj izbor, dijete će svaki neuspjeh doživljavati kao da vas je iznevjerilo.

Proces učenja je zahtevan i dugotrajan. Roditelji treba da budu podrška djeci u sticanju novih znanja, ali i dobar primjer da učenje ne mora uvijek biti zamorno već zabavno. Pokažite svojoj djeci da i vi sami uživate u sticanju novih saznanja i ubrzo će i oni krenuti vašim stopama.