Kako zabaviti djecu u kući kada vani pada kiša

Za djecu ne postoji ništa ljepše od igranja na otvorenom, ali takav scenarij i nije najsrećnija opcija kada vani pada kiša i primorani su ostati kod kuće. Međutim, postoji mnogo zanimljivih načina na koje zajedno možete odagnati kućnu dosadu.

Kako bismo vam olakšali, pripremili smo popis s nekoliko simpatičnih aktivnosti koje će zabaviti cijelu vašu porodicu…satima!

Filmski dan
Ponekad se jednostavno s djecom zaželite smjestiti u udoban krevet, pokriti najdražom dekicom, grickati ukusne zdrave grickalice i gledati nešto što svi vole.
Zato, sljedeći put kada zbog kiše ostanete „zarobljeni“ u kući – zamračite dnevni boravak i napravite pravo malo kućno kino.

Sjećanje na zabavno ljetovanje
Prošlog ste ljeta proveli nezaboravan porodični odmor i jedva čekate sve ponoviti. U međuvremenu, zajedničkim snagama možete izraditi odličan „spomenar“ na njih.

Uzmite veću staklenu posudu, nalijepite na nju mjesto u kojem ste ljetovali i napunite ju pijeskom, školjkama i drugim zanimljivostima koje ste putem prikupili. Možete ih napraviti nekoliko (za različite odmore) i položiti na vidljivo mjesto kako biste kroz godinu uživali u pogledu.

Kućni ljubimac u akciji
Ako ste vlasnik psa, svakako ga uključite u neku od igara ili (još bolje) izmislite igru u kojoj će baš on biti glavni protagonist. Možete tako u svakom kutku kuće sakriti njegov omiljeni kolačić i zajedno s djecom promatrati hoće li ih sve nanjušiti. Ovo je igra u kojoj će garantirano biti puno smijeha.

Neobični šatori
Nema djeteta koje u nekoj fazi odrastanja nije poželjelo od deka, jastuka i namještaja „izgraditi“ vlastiti kućni šator. Ako im ova zanimacija padne na pamet, pridružite im se u izradi i uživajte u neobičnim idejama svojih malih arhitekata.

Omiljene društvene igre
Nema ništa loše u provođenju vremena igrajući dobre stare društvene igre. Tržište je prepuno različitih vrsta, pa tako možete početi s kartanjem Una, preći na misterioznu igru Pogodi ko?, a završiti s neizostavnim "Monopoly". Na vama je da odaberete igru koja će zabaviti vaše dijete zavisno o njegovom uzrastu.

Kuhinjske čarolije
Druženja u kući možete iskoristiti kako biste s djecom u kuhinji napravili jedno od omiljenih porodičnih jela.

Možete se tako pretvarati da kao glavni kuhar vodite restoran, a da su djeca asistenti koji će vam dodavati sve potrebne sastojke. Ne samo da će se djeca pritom osjetiti važnima i korisnima već će biti ponosni na sami sebe.

Luda plesna zabava
Ponekad djeca u zatvorenom prostoru postanu anksiozna, zato upalite radio ili na kompjuteru pronađite njihove omiljene pjesme, zaplešite i usput zajedno osmislite nove plesne pokrete.

Ovakvom će fizičkom aktivnošću djeca rasteretiti tijelo negativne, a napuniti ga pozitivnom energijom. Ples će ih dobro izmoriti, tako da će odlazak na spavanje biti lakši nego inače. Jedan-nula za vas.

Jedan, dva, tri…
Ko se nije skrio, magarac je bio! Igra skrivača je jedna od omiljenijih zanimacija među djecom. Budući da su u ovom slučaju ograničeni prostorom, dajte im dopuštenje za korištenje svih prostorija u kući.

To će ih dodatno razveseliti i potaknuti da se sakriju na mjesta za koja su uvjereni da ih nećete uspjeti pronaći. Naravno, sve će upropastiti tiho kikotanje, ali se vi naravno možete praviti da ništa ne čujete.

Pantomima za bolji vokabular
Pantomima je sjajna porodična igra za dosadan kišni dan. Ako vaša porodica ima više članova, možete se podijeliti u dva tima i na komadiće papira napisati mjesta, riječi, imena, knjige i filmove koje ćete razmijeniti s drugim timom.

Zatim član po član jednog tima bira papirić drugog tima i tiho objašnjava zapisani pojam. Za dodatnu zabavu koristite štopericu i mjerite vrijeme, a tim koji je u kraćem vremenu objasnio sve pojmove pobjeđuje. Ovo je odličan način učenja i širenja dječijeg vokabulara.

Takmičenje u spretnosti
Radi se zapravo o nešto fizički zahtjevnijim aktivnostima koje nemaju osmišljena pravila već vam ona usputno padaju na pamet.

Nagovorite ih da u najkraćem roku vješto skoče sa kreveta, skakutanjem na jednoj nozi pređu dnevni boravak, provuku se ispod stola i zatim oko njega optrče tri kruga. Opcija je bezbroj, a na vama je da pustite mašti na volju i osmislite izazov dana.

Ne zaboravite dječiji trud nagraditi malom slatkom nagradom :)