Da li i vi imate fotografsko pamćenje?

Fotografsko ili eidetsko pamćenje je sposobnost pojedinca da se prisjeti slika i zvukova sa nevjerovatnom preciznošću prilično detaljno. Termin eidetske slike uvodi u psihologiju Erih Jenš, opisuje ih kao žive i detaljne slike identične opažanju. Prema nekim definicijama, eidetske slike predstavljaju psihološki koncept potpune kontrole vizualizacije objekta u svijesti.
 
Djeca su ta koja često imaju ovakve sposobnosti, među odraslima svega oko 5 odsto osoba (i to uglavnom likovnih umjetnika) ima sposobnost vizualizacije i fotografskog pamćenja. Ipak, istraživanja pokazuju da sposobnost eidetskog predočavanja ima preko 50% odraslog stanovništva afričkog kontinenta. Da li učenje apstaraktnih podataka klasičnom metodom utiče na slabljenje ove sposobnosti? To će se svakako i dalje istraživati.
Evo jednog zanimljivog istraživanja koje je sprovodio američki psiholog Gordon Olport: djeca u razvojnom periodu, uzrasta od 11 godina, su 45 minuta posmatrala slike sa mnogo detalja. Nakon isteka tog perioda Olport je sklanjao slike i rekao djeci da ih opišu. Većina je davala izuzetno precizne opise: koje je boje dugme na košulji čovjeka sa slike, koliko dugmića ima njegov kaput, koliko ima dlaka u brku mačke koja je stajala pored tog čovjeka. Kada ih je pitao da speluju neke riječi na njemačkom, koje su bile ispisane na tim slikama, bez problema su to uradili iako nisu govorili taj jezik.