Naučnici kažu da su najduhovitija djeca zapravo i najpametnija

Pokazalo se da su najduhovitiji đaci ujedno i oni koji posjeduju bolje verbalno zaključivanje i višu inteligenciju.

Ako je vjerovati naučnicima, sasvim je moguće da je odjeljenski klovn u sedmom razredu zapravo najpametnije dijete u učionici.

Humor i inteligencija su usko povezani kod djece uzrasta viših razreda osnovne škole, pokazuje istraživanje u International Journal of Humor Research.

“Naročito nas je zanimalo kako dječiju duhovitost ocjenjuju odrasli,” kaže vođa studije Ugur Sak sa Anadolskog univerziteta. “Roditelji i nastavnici bi trebalo da znaju da je kvalitetan humor vrlo vjerovato znak izvanredne inteligencije.”

Studija je takođe utvrdila da, za razliku od odraslih koji humor doživljavaju kao zabavu, djeca humor koriste da bi bila prihvaćena, i zbog toga se razlikuje priroda dječijeg humora.

Kako bi utvrdili koji đaci imaju više duha, naučnici su stučnjacima dali da ocijene tekstove koje je 217 djece napisalo za seriju od deset strip sličica. Humoristi su ocjenjivali duhovitost dječijih komentara, i pokazalo se da su najduhovitiji đaci ujedno i oni koji posjeduju bolje verbalno zaključivanje i višu inteligenciju.