Psiholozi otkrili karakternu crtu djeteta od koje zavisi budući uspjeh u karijeri

Psiholozi su imenovali najvažniju karakternu crtu kod djeteta koja će mu omogućiti da kasnije u životu postigne uspjeh u karijeri.

Najvažnijim znakom da će dijete biti uspješno u smislu karijere u budućnosti naučnici smatraju djetetovu tvrdoglavost, koja se, prema mišljenju psihologa, mora ispoljavati u konstruktivnom ključu: kao sposobnost da se ima svoje mišljenje i da se suprotstavi nametanju vlasti.

Svoje zaključke naučnici zasnivaju na dugogodišnjem praćenju 745 djece, a koje je započeto 1968. godine. Srednji uzrast ispitanika tada je bio 11,9 godina a od njih je 49,9% ženskog pola.

Istraživanje je završeno 2008, kada je srednji uzrast nekadašnje djece iznosio 51,8 godina.

Stručnjaci su procjenjivali uticaj socijalno-ekonomskog statusa roditelja, djetetovog intelekta, uspjeha u školi, osobina i ponašanja (pažnja, odgovornost, marljivost, optimistično i pesimistično raspoloženje, poštovanje pravila i dr.) na profesionalni uspjeh i nivo primanja u odraslom dobu.

Dobijeni rezultati pokazuju jasnu vezu između odgovornosti, suprotstavljanja nametanju vlasti, te marljivosti u prošlosti i uspjeha u karijeri u budućnosti.