Ideje za proljećne aktivnosti s djecom

Proljeće je jedno od najljepših godišnjih doba. U proljeće se priroda budi, neke od životinja prestaju spavati zimski san, lastavice nam se vraćaju, a i ljudi su veseliji. Sa ljepšim i toplim vremenom dolaze nam duži dani, a time i više boravka na otvorenom.

Predivno razdoblje za djecu kako bi istražili svijet koji ih okružuje

Sve promjene u prirodi koje donosi proljeće vidljive su i dječijem oku, a posebno je jer se svaki dan događa nešto novo, nešto za otkrivanje i učenje.

Svako je dijete fascinirano proljećnim promjenama

Sa djecom treba razgovarati o promjenama koje se događaju za vrijeme proljećnog razdoblja, možete ih i crtati ili fotografisati zajedno.

Pričajte djetetu priče o pticama selicama, neka znaju koje se ptice vraćaju u naše krajeve, gdje su do sada bile, pokažite im gnijezda i objasnite kako će u tim gnijezdima ubrzo biti malene ptičice.

U proljeće nas okružuje mnoštvo predivnih motiva, što je idealno za crtanje

Izađite u prirodu i sa sobom ponesite pribor za crtanje, pa zajedno sa djetetom crtajte sve što oko sebe vidite. Vidjećete kako dijete savršeno primjećuje detalje, prilikom čega razvija osjećaj za estetiku i kreativnost. Uz takve aktivnosti, dijete će zavoljeti prirodu i njene promjene.

Pjevanje pjesmica

Pričajte djetetu priče o proljeću, a možete zajedno zapjevati i brojne dječije pjesmice poput "Jedne vrane", "Cvjetne haljine jednog maslačka", "Visibabe male", "Bubamarca" i mnogih drugih.

Proljeće vrijeme buđenja

Proljeće je idealno vrijeme za objašnjavanje djetetu o životu i kako život nastaje. Objasnite mu kako iz jaja nastaju pilići, kako iz sjemenke rastu biljke, itd.

Šetnja šumom stvoriće lijepo iskustvo, a to je odličan trenutak za pričanje o životinjama koje su spavale zimski san.

Gledajte zajedno kako šuma ponovo zeleni, potražite vjesnike proljeća, slušajte ptice i učite dijete kako u ovo doba životinje počinju dobijati mlade.

Možete se poigrati i sa termometrom na kojem ćete svaki dan pratiti kako se temperatura podiže.

Oni koji žive u kući i imaju vrt, u proljeće su puni obaveza oko uređivanja. U sve te aktivnosti uključite i dijete, pa zajedno okopavajte, sadite, obrezujte i plijevite.

Osim igre u parku proljeće donosi još mnogo drugih zabavnih aktivnosti u kojima će djeca uživati. Uživajte zajedno i iskoristite svaki trenutak!