Vježba Vladete Jerotića koja čuva mentalno zdravlje

Vladeta Jerotić je bio jedna od omiljenim ličnosti na našim prostorima.

Isticao se svojim mudrim savjetima i posebnim načinom života koji ga je činio vitalnim do samog kraja života.

Vladetu Jerotića razumiju kako oni najškolovaniji tako i najobičniji građani. On se izražavao jednostavno i lako dopirao do svakog. Krcate sale na njegovim predavanjima govorile su o tome koliko zapravo, njegovi savjeti znače ljudima.

Za mnoge je bila prava misterija kako je neko u poodmaklim poznim godinama imao tako dobru memoriju i očuvan zdrav um.

U vezi sa tim jednom prilikom profesor Jerotić je ispričao:

"Preko 30 godina, svakog drugog dana sebe preslišavam engleski jezik. Prvi je bio francuski, njemački drugi, koga je bilo najviše kada sam bio u Evropi.

Bio sam u Engleskoj nekoliko mjeseci, nisam naučio Bog zna koliko. Čitam skoro bez riječnika ali nije isto čitati i govoriti. Imam uvijek neki novi engleski tekst pred sobom i preslišavam se šta radim.

Ako sam ih zapamtio, onda čitam tekst i nove riječi iz teksta bilježim u riječnik i preslišavam se opet za dva dana. A ako nisam zapamtio one riječi od juče, ne učim nove nego i dalje obnavljam stare. Radim preko 30 godina svaki dan na svom riječniku.

Druga stvar je učenje pjesmica.

Nalazite nove pjesmice, učite ih, preslišavajte se i znaćete 15-20 pjesmica jednog dana. Obnavljate svoje pamćenje iznova i osvježavate ga.

Uzmite pjesme Branka Radičevića, Jovana Dučića, Milana Rakića ili nekih modernih pjesnika. Ne moraju biti dugačke pjesme, mogu biti kraće. Učite pjesmu napamet. Ne možete da zapamtite? Čitajte je deset puta pa je zapamtite, ne možete da je ne zapamtite.

Zapamtili ste, odlično, prelazite na novu pjesmu. Tako se pamćenje održava.